Una serverina que no pot tornar

Aquesta és la història d’una serverina, atrapada a Santo Domingo, que a igual que avui fa, Diario de Mallorca, nosaltres també volem, contar la seva història, perquè es visualitzi la seva situació:
El retorn a casa de Bel Riera està sent el més complicat al que s’ha vist exposada mai. La dona, de 65 anys, resident a Son Servera, pateix una patologia crònica en els pulmons (EPOC), a causa de la qual no pot fer grans esforços, requereix medicació i una màquina respiratòria per a dormir. Amb l’arribada del COVID-19, la companyia aèria, Air Europa va cancel·lar el vol de retorn de Santo Domingo, on passava uns dies a casa d’una amiga a la qual havia visitat, quedant sense possibilitat de tornar, ja que també es cancel·laven la resta de vols amb destinació a Espanya. Aquesta situació va provocar desesperar a la família, que sabent de la malaltia de la seva mare, que la situa, en el sector de més risc per infeccions del coronavirus, van témer el pitjor i que no pogués sortir de la República Dominicana. Les seves filles van començar un periple de gestions i crides, des de la línia aèria, amb qui aquesta sent impossible contactar, fins a ambaixades i consolats, tant a Espanya com a República Dominicana.
Fins que van aconseguir parlar amb un telèfon d’informació habilitat per a aquests casos, a Madrid, on els reconeixen i aconsellen que davant el seu estat de salut que té la seva mare, és urgent tornar a Espanya. Al mateix temps que li demanen que es posi en contacte amb l’ambaixada Espanyola a Santo Domingo per a informar del seu cas i així ho fan.
En aquest instant l’ambaixada els comunica que hi ha un vol d’Ibèria, però després de moltíssimes anomenades a l’aerolínia espanyola, els diuen que el vol estava ple, quedant-se sense cap altra opció.
Des de l’ambaixada se li va dir que quan hi hagués un altre vol, els informessin i hauran de treure el bitllet, encara que fins ara no hagin sabut res més de possibles vols.
Davant aquesta situació la família, decideix enviar-li un paquet amb la medicació que requereix prendre assíduament, ja que té provisions només per a uns dies i allí no pot aconseguir-la, amb la preocupació, de si el paquet arribés davant l’actual situació de la pandèmia mundial.
L’estat de salut d’Isabel, li impedeix, per patir una patologia pulmonar, que passi dies en l’aeroport de Santo Domingo, per a poder aconseguir un vol de tornada.
En aquests moments, la desesperació s’apodera de la família, que assegura “Ens falta informació i opcions. Des de l’ambaixada ens diuen que estan treballant però no ens donen cap solució”. A més temen que si arriben a trobar un vol de tornada a casa que no sigui directe, la seva mare es podria veure confinada de nou en un tercer país. “Volem fer una crida al Govern Espanyol, perquè si us plau, faci tot el possible per a posar un vol i portar a tots els espanyols de tornada”, manifesten. I és que a l’illa del Carib es troben retingudes molts espanyols, entre ells un mallorquí de 29 anys, Javier Díaz, sanitari de l’hospital de Son LLàtzer, que no pot incorporar-se en el seu lloc de treball, en aquests moments tan difícils i també una eivissenca de 23 anys, Alicia Martin. Per a fer front comú, Javier ha organitzat un grup de WhatsApp com 63 membres, espanyols en anàloga situació, on roman comunicat a l’espera de poder tornar a casa. El grup ho formen famílies desesperades, gent gran amb patologies, nens menors d’edat, fins i tot una mare que han deixat als seus fills a Espanya.

Bel Riera