Solidaritat serverina

Segons ha informat el gabinet de premsa de l’Ajuntament, la setmana passada va visitar el nostre municipi, la batlessa del municipi indígena de Telpaneca, Bernarda Castillo, va visitar l’Ajuntament de Son Servera per agrair les donacions econòmiques que, any rere any, han permès millorar la vida dels habitants del poble i també els serveis i les infraestructures d’aquest municipi. Nomes el darrer any l’Ajuntament serverí ha aportat 11.000 euros. No vos podem oferir cap tipus d’imatge o entrevista, ja que el gabinet de premsa va informar-nos una vegada passats els fets.

A continuació reproduim íntegrament la nota de premsa:

L’Ajuntament de Son Servera rep la batlessa de Telpaneca, que agraeix la solidaritat dels serverins amb aquest municipi de Nicaragua

El consistori destinà l’any passat 11.000 euros a desenvolupar projectes en aquest municipi indígena nicaragüenc

La batlessa del municipi indígena de Telpaneca, Bernarda Castillo, ha visitat l’Ajuntament de Son Servera per agrair les donacions econòmiques que any rere any han permès millorar la vida dels telpanequenys i també els serveis i les infraestructures d’aquest municipi muntanyenc. A la recepció han assistit la batlessa de Son Servera, Natalia Troya; la batlessa de Telpaneca, Bernarda Castillo; el batle de las Sabanas, Jalmer Rivera; el primer tinent de batle serverí, Antoni Servera; la representant del Fons Mallorquí de Solidaritat, Antònia Rosselló; la regidora d’Educació i Serveis Socials, Catalina Servera; el regidor d’Esports i Participació Ciutadana, Ramon Reus; la regidora de Comptes i Hisenda, Turisme i Gent Major, Margalida Vives; i també la regidora de Joventut, Cultura i Normalització Lingüística, Maria Arenas.

L’Ajuntament de Son Servera va destinar l’any passat 11.000 euros al Fons Mallorquí de Solidaritat i gràcies a l’aportació dels serverins ”s’han pogut iniciar millores en les escoles, dur aigua potable a llocs on no n’hi havia, millorar les comunicacions de les comunitats que quedaven aïllades en època de pluges i implantar hàbits saludables en els infants”, explicà la batlessa de Telpaneca, Bernarda Castillo. Per part seva, la batlessa de Son Servera, Natalia Troya, manifestà que “esperam poder seguir col·laborant molts anys en el desenvolupament de Telpaneca i d’altres pobles del seu entorn”.

Molts projectes

Gàcies a l’ajuda d’11.000 euros donada per l’Ajuntament de Son Servera i per les aportacions d’altres pobles de l’illa, el Fons Mallorquí de Solidaritat ha millorat l’accés a l’aigua potable de 268 habitants de la comunitat rural de San Andrés; s’ha ajudat amb beques i altres recursos a 215 estudiants de Telpaneca; s’han rehabilitat i equipat alguns centres educatius; s’ha reforçat l’atenció sanitària materna a les dones; s’han construït i rehabilitat sistemes d’abastiment d’aigua potable i s’han fet campanyes per generar hàbits saludables i d’higiene entre els escolars. A més, en el sector econòmic, s’han fet cursos de formació en el terreny del turisme sostenible i s’han concedit microcrèdits amb l’objectiu de diversificar la producció agrícola i per comercialitzar millor els productes locals.

Cal destacar, a més, que tots aquests projectes han sorgit de les demandes de la població. “El darrer dimarts de cada mes celebram assemblees a cada comunitat rural i a cada barri per avaluar els projectes i les obres que estan en marxa i també per decidir les iniciatives que són prioritàries per als veïns i que es volen tirar endavant en el futur”, explicà la batlessa de Telpaneca, Bernarda Castillo. A més, “els veïns i la comunitat participen en cada projecte perquè l’Administració pública paga els materials de les obres i són els veïns els qui han de posar la mà d’obra”, afegeix Castillo.

El municipi indígena de Telpaneca ocupa 353 quilòmetres quadrats en una zona muntanyosa amb cims que arriben als 1500 metres. Hi viuen uns 20.000 habitants distribuïts en cinquanta-quatre comunitats rurals. Prop del 80 % de la població viu en comunitats rurals, sense aigua potable ni corrent elèctric a ca seva, amb camins de terra que es fan intransitables entre el maig i l’octubre, l’època de pluges. Molts telpanequenys viuen en situació d’extrema pobresa i el propòsit fonamental del programa d’ajuda consisteix a propiciar les condicions que permetin iniciatives de desenvolupament per a millorar les condicions de vida a les diferents comunitats rurals del municipi.

La principal font de subsistència és l’agricultura; sobretot es conrea cafè, blat de les índies, mongeta vermella, sorgo, i en menor mesura fruites i hortalisses. Els pagesos no disposen de terres pròpies, la majoria treballen com a jornalers per a les grans finques. La distribució i propietat de la terra és un dels grans problemes d’aquests municipis, molt castigats durant la lluita armada dels anys 80 que es va desenvolupar al nord del país.

.