Pep Alba…Músic! Per Magdalena Ordinas.

PEP ALBA…MÚSIC!

Josep Francesc Alba Marimón, va néixer el 27 d’octubre de 1944 a Palma. Fill de Jeroni (de professió barber) i Esperança (mestressa de casa), va créixer en una família de tres germans. A la seva mare, li agradava molt cantar, i sense adonar-se va ensenyar als seus fills tots tipus de cançons i tonades. Del seu pare  va rebre les primeres classes de solfeig.

Pensava que més o menys estava al dia de la vida  i la carrera musical de Pep Alba. Però fa uns dies vaig poder comprovar que res més lluny de la realitat. En Pep, molt amablement, em va ensenyar un apunts de la tesi doctoral de, Tomeu Servera Moragues, “Història de una vida” que va fer fa uns anys basada en la vida d’en Pep. Vaig descobrir que en Pep era un infant molt tímid i introvertit, com ell mateix diu, ple de manies. A més   narra la seva experiència escolar, familiar  i de molts de personatges i veïnats que formaven l’entorn del barri on va viure.

Amb 13 anys s’aixecava a les 5:30 del matí, per poder acabar prest la tasca i anar a tocar amb una agrupació. Els seus primers professors de guitarra serien, Don Bartomeu Calatayud, Pep Bernat, Josep Escantell, entre d’altres.

El 1958 va formar part de la “rondalla tuna” del centre parroquial de Santa Creu de Ciutat, i de “Danses Folklòriques de Casa Oliver”, tocant la guitarra, llaüt, bandúrria, etc. Actuaven els horabaixes pels turistes amb gran èxit. Amb ells va fer actuacions arreu de Mallorca i a França.

Al llarg dels anys ha formant part de nombrosos grups de música. El primer l’any 1959 amb el seu germà Tolo, i en Jaume Mir. Amb poc més de denou anys, el destí el dugué a actuar a Cala Millor i a partir d’aquell moment la seva vida canviaria, ja que els membres de “Los 5 del Este” li oferiren formar part del grup. Amb el pas del temps seria el component de més llarga durada amb la banda.

Seguiria comptant en detall aquells primers anys de la vida musical i més tard la seva experiència com a component de “Los 5 del Este”, i la seva dilatada carrera musical, però en consciència, no ho puc fer. Ja que en Pep, des de la seva jubilació, fa poc més de tres anys, està fent un exhaustiu  treball de recerca (per a la seva publicació) de tots els grups i companys  que al llarg de més  cinquanta-cinc anys, han format part de la seva vida. Esperem que aquests records, i la història viva de la música, aviat puguin estar a l’abast de tots.

A més de bon músic, compositor, i professor amb gran sensibilitat i especial habilitat per ensenyar, tant a nins, com a adults. És un defensor  incondicional de la Natura. Membre actiu i destacat del GOB durant les campanyes en defensa, de la Punta de N’Amer, i del Moll de Cala Bona.

Diuen que els bons músics no es retiren mai!. Tot i la seva forçada jubilació, en Pep Alba, segueix vinculat al món de la música, com a compositor. També està implicat en la recerca de tonades i cançons populars de Son Servera.

El seu darrer projecte juntament amb el seu fill: The Beatles vists  per Robin i Pep Alba, una àudio conferència que, a través de la música del  popular grup britànic, ens passeja per una època de revolució musical i social dels anys 70.

Magdalena Ordinas