L’Ajuntament condemnat a pagar 651.000 euros

Una sentència del Tribunal Superior de Justicia condemna a l’Ajuntament de Son Servera a pagar 348.000 euros més 303.000 d’interessos de quatre anys pel sobrecost de les obres del Tram 1 del carril bici iniciat 11 d’abril de 2008.
Per altra banda l’oposició ha calificat els fets de lamentables, que demostren la inoperància de l’equip de govern, al temps que estudiarà detingudament la sentència i demanarà responsabilitats al polític que pertoqui, tampoc es descarta demanar un ple extraordinari per debatre el tema.
A continuació, podeu veure la Roda de Premsa convocada per l’Ajuntament per explicar els fets i també l’escrit enviat als mitjans de comunicació, per part del nou cap de premsa.

L’Ajuntament de Son Servera assumeix la sentència que l’obliga a pagar 348.000 euros pel cost del tram I del carril bici
L’Equip de Govern destaca que el peritatge judicial de les obres
garanteix que  no es pagarà cap projecte que no s’hagi construït
L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Son Servera assumeix la sentència que l’obliga a fer un pagament de 348.000 euros més interessos a l’empresa constructora del tram I del carril bici en concepte de preu final del projecte. La sentència 532/2015, dictada pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, posa punt i final a la disputa que mantenien l’Ajuntament i l’empresa constructora pel cost de les obres.
El preu que els magistrats del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears han fixat per a les obres pren com a referència el peritatge judicial. Un peritatge que rebaixa en 126.000 euros la quantitat que reclamava l’empresa constructora. Per això, des del Govern municipal volen constatar que durant tot el procés judicial s’han defensat els interessos de la ciutadania de Son Servera. I és que, amb aquesta intenció, des de l’Ajuntament s’han presentant recursos i peritatges propis de les obres amb l’objectiu d’ajustar al màxim el preu dels projectes que complementen el carril bici.
Així doncs, la sentència final fixa el preu de les obres en 1.606.144,36 euros, tal com indica el peritatge judicial. Un peritatge que rebaixa el preu que reclamava l’empresa constructora i que, segons l’Equip de Govern, ofereix garanties que no es pagarà cap projecte que no s’hagi construït i també garanteix que ningú no s’ha enriquit il·lícitament amb aquestes obres.
Projectes complementaris
Des de l’Equip de Govern municipal assumeixen que la gestió d’aquesta obra no va ser l’adequada perquè no se seguiren els procediments administratius establerts a l’hora d’ampliar el projecte. Tot i això, els membres que formen el Govern municipal recorden que des de l’any 2009 els veïnats gaudeixen d’unes instal·lacions i unes infraestructures que estaven planificades i que han contribuït a millorar el municipi.
La rotonda i l’entrada a Son Servera des de Cala Millor, les basses i els jardins de l’entrada del poble, el camp d’esports, el parc infantil i també l’embelliment de la rotonda d’entrada a Cala Millor formen part de la millora del projecte del tram I del carril bici. Des de l’Equip de Govern municipal destaquen, en aquest sentit, que són actuacions que suposen una millora considerable del paisatge urbà i dels serveis que el poble ofereix als veïnats.
El carril bici, pas a pas
Dia 11 d’abril del 2008 es començà a construir el tram I del carril bici, que uneix els nuclis de Son Servera i de Cala Millor. Les obres comptaven amb un pressupost de 810.000 euros, IVA exclòs.  Durant les obres el projecte s’amplià amb l’embelliment de les entrades de Son Servera i de Cala Millor, el soterrament de línies elèctriques i de telefonia, la construcció d’un camp d’esports i altres millores.
En acabar les obres, l’empresa constructora va fixar el valor dels treballs realitzats en 1.738.911, 33 euros. L’Ajuntament, per part seva, encarregà un peritatge de les obres que fixà el preu de 1.257.555,61 euros. En aquest punt l’Ajuntament va reconèixer un primer pagament de 447.555,61 euros per a les obres complementàries realitzades durant la construcció del projecte del carril bici. Es tracta de la diferència entre els 810.000 euros del pressupost inicial i el preu fixat pel pèrit contractat per l’Ajuntament.
El peritatge judicial, que és el que el TSJIB dóna per bo a la sentència, fixa el cost de les obres en 1.606.144,36 euros. Així, l’Ajuntament haurà de pagar ara 348.588,75 euros, una xifra que correspon a la diferència entre la quantitat que ja s’ha abonat a l’empresa constructora i el preu que fixa la sentència. A aquesta xifra s’hauran de sumar els interessos que reclama l’empresa constructora.
El pagament d’aquest deute, que les administracions públiques poden retardar fins a tres mesos, s’inclourà en el pressupost del 2016. En aquest sentit, des del Govern municipal destaquen que el de Son Servera és un ajuntament amb els comptes sanejats que pot assumir aquest pagament sense comprometre les inversions previstes per a l’any que ve.