Fiscalia investigarà les obres del carril bici

carril-biciDesprés d’ahir es fes publica la sentència, avui molts de mitjans de comunicació es fan ressò de la investigació que ha d’obrir la Fiscalia de Balears per possibles regularitats a la contractació de les obres del carril bici. Aquesta és la informació que ha destacat tant, Diario de Mallorca, com Ultima Hora:

“La Sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem ha ordenat que es remeti a la Fiscalia de Balears tota la documentació sobre les polèmiques obres de l’anomenat Tram I, és a dir, el carril bici i per als vianants de Son Servera a Cala Millor, per si es va cometre prevaricació administrativa, malversació de cabals públics o altres delictes.

La decisió adoptada pel Suprem a petició de la Fiscalia es recolza en declaracions que figuren en la causa que va enfrontar a la promotora de les obres, Melchor Mascaró, amb l’ajuntament de Son Servera per l’impagament de l’actuació, que revelen que “es van executar obres no projectades i que es van pactar preus verbalment al marge dels oficials”, afirma la sentència.

El Suprem ha pres aquesta decisió en la sentència en la qual es desestima la demanda del consistori que reclamava la declaració d’error judicial en la sentència que va condemnar a la institució municipal a pagar 348.588 euros, més els interessos, a Melchor Mascaró SA per la citada obra.

El litigi en qüestió es remunta a novembre del 2014, quan el Jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 2 de Palma va reconèixer el dret de la promotora a cobrar 348.588 euros de l’ajuntament serverí per aquestes obres escomeses en l’Avinguda Joan Servera Camps.

Una altra sentència posterior del Tribunal Superior de Justícia de Balears va confirmar aquesta quantia i va afegir el dret de Melchor Mascaró a cobrar també els interessos. El consistori va recórrer davant el Suprem i va presentar una demanda d’error judicial en la fixació de la quantia indemnitzatòria per considerar que el tribunal es va basar en un informe pericial realitzat al juny del 2014 que va valorar les obres en 1.606.144 euros, quan un altre anterior d’abril les havia xifrat en 1.459.313 i havia de ser el tingut en compte. En aquest sentit, el consistori va al·legar que, segons el mateix perit, el segon informe es va basar en uns preus que no li constaven, va obeir a una sol·licitud de la promotora i es va realitzar en funció dels seus criteris.

Tant l’Advocacia de l’Estat com la constructora es van oposar a la demanda perquè el consistori no havia instat prèviament un incident de nul·litat de les actuacions contra la sentència. També la Fiscalia va demanar al Suprem que no admetés la demanda per no haver-se esgotat les actuacions formulant un incident de nul·litat.

Sobre el fons de l’assumpte, el ministeri públic assegura que no hi ha hagut error judicial i que el jutjat es va basar en el segon informe pericial per xifrar el valor de l’obra perquè va tenir en compte “que les ampliacions i modificacions d’obra es van fer sense formalitzar cap actuació administrativa i existia un acte verbal relatiu als preus que no coincidia amb els quals constaven en la documentació oficial”.

Atès que la jutgessa va donar per acreditada l’existència d’aquest pacte verbal “com la resta d’irregularitats constatades”, a partir de les declaracions formulades en el procés, la Fiscalia va sol·licitar que es remetessin les actuacions a la Fiscalia balear per si els fets poden ser constitutius de delicte.

En la sentència, el Tribunal Suprem desestima la demanda perquè l’Ajuntament va incomplir el requisit perquè es pugui declarar error judicial que fixa la Llei Orgànica del Poder Judicial d’esgotar prèviament els recursos previstos en l’ordenament.

A més accedeix a la sol·licitud el fiscal i ordena emetre les actuacions a la Fiscalia de Balears per si en l’execució de les obres del carril bici de Son Servera a Cala Millor va haver-hi prevaricació, malversació o un altre tipus de delictes.”