Finalitza la campanya arqueològica

Ha finalitzat la novena campanya arqueològica del municipi, amb intervencions en l’assentament talaiòtic de Mestre Ramon i la realització de prospeccions en diferents indrets del municipi, que des de fa dos anys realitzen professors i estudiants de la Universitat de Washington, conjuntament amb un equip de voluntaris i estudiants de diferents universitats espanyoles, dirigits pels arqueòlegs locals, Antoni Puig i Jordi Hernández. En total s’han catalogat prop de nou mil troballes, entre les quals es troben trossos de ceràmica que estan aportant mes informació de com era la població talaiòtica del municipi, quan es va ocupar, quin ús li donaven als assentaments, etc. Les troballes abasten uns 2500 anys i van des de l’època del bronze fins a l’època medieval. Els estudis preliminars d’aquesta campanya també han posat de manifest la importància d’alguns dels jaciments ja coneguts i també els descobriments de nous assentaments de certa rellevància dins del municipi. L’altra actuació, on s’ha centrat la campanya ha estat al talaiot de Mestre Ramon on s’ha posat al descobert un passadís, que va des de l’entrada de la plataforma escalonada fins al cim, des d’on es domina tot el jaciment i la zona on es situa. Un assentament d’aquestes característiques, solament es coneixia a Mallorca, el malmès de Son Oms, per la qual cosa fa que Mestre Ramon sigui únic i amb certa importància en la seva època, possiblement construït en el Pretalaiòtic que va estar en plena expansió en el Talaiòtic.

Enguany  s’ha aprofitat l’Escola de Música com a laboratori per estudiar les troballes efectuades. S’han processat més de 80 kg de fragments ceràmics i d’ossos que han estat individualment rentats, siglats i classificats (pesats i mesurats en el cas de la ceràmica).

El regidor de Patrimoni, Miquel Espases, va agrair la seva tasca, a tots els voluntaris i voluntàries que ens han ajudat cada dia a recuperar part de la nostra història i, com cada any, també agrair la inestimable ajuda dels hotelers locals, l’allotjament de ca ses Monges i els propietaris de les finques on s’han fet les prospeccions.