Amb la mort d’una lleona conclou la quarantena dels felins decomissats

La conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va decomissar el passat 9 de febrer, alhora que tancava el nucli zoològic de Karl Naumann a Son Servera, dues lleones i una lleopard, donant resposta a una situació que l’Ajuntament de Son Servera va denunciar a la conselleria el març de 2015 informant de la presència “d’animals salvatges” al seu municipi.

Un mes més tard, un veterinari oficial de la Conselleria constatava que el senyor Karl Naumann comptava amb l’autorització administrativa de col·lecció zoològica ambulant que li permetia exercir la seva activitat com a domador de felins, actuant en circs i en parcs zoològics autoritzats tot i que no disposava de llicència per a la tinença d’animals potencialment perillosos malgrat els felins decomissats tenen en regla la pertinent documentació que acredita el seu origen i propietat. Ara bé, la situació actual del propietari no es correspon amb l’autorització administrativa concedida el seu dia perquè ja no exerceix com a domador ambulant mentre que les instal·lacions amb les quals comptava no complien les condicions de seguretat i benestar per a una estada llarga i permanent dels felins que s’estaven aprimant considerablement.

En el moment del decomís el servei de ramaderia va prendre mostres de sang dels felins per fer analítiques de control del seu estat sanitari i fixant un període de quarantena i d’aïllament per facilitar la seva recuperació. Una de les lleones presentava un quadre d’anorèxia i apatia, que va superar en 48 hores, a més d’ una ferida a la cua i debilitat del terç posterior.

Les analítiques de control van evidenciar uns valors normals tot i que la lleona ferida evidencia una severa trombocitopènia (disminució plaquetes) i leucopenia (disminució de leucocits) a la qual va seguir una cistitis hemorràgica que no va poder superar tot i que se li va proporcionar tractament veterinari. La necròpsia de l’animal conclou que la causa més probable de la mort són les hemorràgies internes generalitzades, arran d’una greu malaltia hepàtica prèvia preexistent.

Després de les cures veterinàries i una alimentació específica, el període de quarantena i aïllament conclou, per tant, amb la mort d’una de les lleones i la recuperació satisfactòria de l’altra i de la lleopard i arriba el moment de la seva cessió definitiva.

Durant tot aquest procés, les entitats animalistes i alguns partits polítics  han proposat que els felins es traslladin i siguin definitivament cedits a l’entitat APP Primadomus de Villena, Alacant. Els tècnics i veterinaris del servei de ramaderia de la conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca consideren que no hi ha motius suficients per canviar els animals d’ubicació. Els permisos, autoritzacions i instal·lacions amb les quals compten ambdues entitats són similars i equivalents tot i que la Fundació Natura Parc està reconeguda pel Govern com entitat col·laboradora en protecció animal presentant una major experiència en el maneig i allotjament dels felins en captiveri mentre que APP Primadonus ha informat que la seva activitat com a centre de rescat i acolliment de grans felins es va iniciar el maig de l’any passat i part dels animals que rescaten, una vegada recuperats, se cedeixen a zoos.

Per això, i tot i que es recomana mantenir els animals en la seva ubicació actual, s’obri ara un període de 15 dies per presentar al·legacions. Se sospesaran totes les aportacions per prendre una decisió de cessió definitiva dels felins.